Taramasalata – En grekisk röra

Taramasalata är en väldigt trevlig grekisk röra med bl a potatis och rom (vanligtvis karp- eller löjrom men vi nöjer oss med stenbitsrom). Ibland används bröd som ingrediens i stället för potatis, men vi använder potatis idag.

Receptet kommer från Mittgrekland.se.

Som sagt – väldigt trevlig!

Om du istället vill använda vitt bröd (200 gr) ska det vara dagsgammalt och ha legat i blöt i vatten i cirka 15 minuter. Krama ur vattnet ur brödet. Ta lite bröd i taget och blanda taramasalatan i en mixer. Taramasalatan blir till en jämnare smet i mixern.

Ingredienser 8-10 på ett mezebord
3 kokta potatisar (ca 390 gr okokt potatis)
0,5 rödlök
100 gr röd stenbitsrom
1 dl olivolja
0,5 citron (3 msk pressad citronsaft)
Salt & vitpeppar
Bladpersilja

Gör så här
Skala och dela varje potatis i fyra bitar. Koka dem i lättsaltat vatten. Hacka rödlöken riktigt fint. Pressa ner den kokta potatis i en skål och tillsätt rödlök och stenbitsrom. Rör om. Rör sedan ner olivoljan lite i taget och rör till sist ner pressad citronsaft och smaksätt med salt och peppar. Hacka några kvistar bladpersilja och strö över vid servering. Dippa och njut.

Flera röror? Kika på bl a Hemlagad tapenade med gröna oliver, Bön- och grönsaksröra och Vår version av gummröra.

Om du serverar 8 motsvarar 1 portion 4 viktväktarpoints och serverar du 10 blir det 3 points.

2 kommentarer Lägg till din

Lämna en kommentar