Hemlagad tapenade med gröna oliver

Tapenade är röra som ursprungligen kommer från Provence i södra Frankrike och vanligen äts tillsammans med en bit baguette och ett glas champagne.

Det finns många sätt att göra den på och du kan använda t ex soltorkade tomater i stället för oliver och krydda med olika örter, vitlök eller citron.

Här har vi gjort en variant med gröna oliver, ansjovisfiléer, kapris och vitlök. Resultatet blir en röra med härlig sälta som passar jättebra när det är varmt.

Jag vill använda litet i en sås till kvällens middag, men det blir gott om tapenade över. Perfekt att breda på en knäckemacka, en skiva rostat bröd eller en skorpa och ta till kaffet i solen. Eller varför inte dippa grönsaksstavar?

Ingredienser
3 dl hackade gröna oliver utan kärnor
3 msk hackad kapris
2 hackade ansjovisfiléer
3 hackade vitlöksklyftor
ca 1/2 dl olivolja – prova dig fram för rätt konsistens
nymalen svartpeppar

Gör så här
Blanda alla ingredienserna utom oljan och kör dem till en röra med stavmixer.

Tillsätt oljan, litet i taget, tills du fått den konsistens du vill ha. Smaka av med nymalen svartpeppar. Klart!

Fler rätter där oliver ingår? Couscoussallad med bl a paprikaröra, tonfisk, oliver och ägg, Potatissallad med crabfish och ägg och Vår variant av ”Kreolskans gryta” är några.