Vår version av gummröra på fullkornsbröd

Vad är skillnaden på en gubbröra och en gummröra?

Jag hade faktiskt aldrig hört talas om gummröra förrän jag läste en gammal artikel från 2016 på ”Lidingösidan” (som jag hittade när jag egentligen letade efter något helt annat) där artikelförfattaren skriver att hennes mormor uppfunnit gummröra för över 100 år sedan.

Googlade ”gummröra” och det som de flesta verkar vara eniga om är att det i en gummröra ska vara sill, inte ansjovis, men annars kan en göra litet som en vill. Här finns några exempel, om du är intresserad: Vegansk och Abbas.

Vi gör vår variant som vi lägger på ett blad isbergssallad ovanpå en skiva fullkornsbröd, i det här fallet Lingongrova Special med litet mindre socker.

Enkelt, snabbt och perfekt som middag en varm sommarkväll, eller varför inte lägga litet av röran på en ägghalva på ett buffébord?

Ljuvligt!

Ingredienser
4 skivor fullkornsbröd
4 blad isbergssallad

Röra
215 g inlagd sill i klar lag, väl avrunnen och hackad – vi väljer matjesill
2 hårdkokta ägg, skalade och hackade
1 msk röd stenbitsrom
1 dl lätt crème fraiche
1 finhackad schalottenlök
1 kruka finhackad dill, spara litet till garnering

Gör så här
Blanda alla ingredienserna till röran i en skål.

Lägg ett salladsblad på varje brödskiva. Klicka på röran och toppa med en dillkvist.

Så gott!

Enjoy!

Om du vill se fler ”somriga” rätter vi lagat kan du klicka på Kall, somrig paj med medelhavssmaker, Matjessill och färskpotatissallad med ägg och stenbitsrom och Grekiskinspirerad potatissallad med kallskuret av kalkonbröst.