Grekisk ugnsrostad fisk med grönsaker – allt-i-ett

Lax, paprika, tomater, potatis, svarta oliver, oregano och persilja – allt i samma form – MUMS!

Potatisen får 30 min först i ugnen innan fisk och grönsaker läggs i formen. Varje portion innehåller 422 kcal och smakerna tar dig till Grekland i ett nafs.

Receptet kommer från EatingWell.

Supersmarrigt!

Ingredienser för 4
450-500 g avlånga potatisar halverade på längden – vi använder Amandine idag
2 msk olivolja
5 grovhackade vitlöksklyftor
1/2 tsk havssalt
1/2 tsk färskmalen svartpeppar
4 laxfiléer à ca 125 g
2 mellanstora paprikor (röd, gul eller orange) skurna i ringar
500 g körsbärstomater
1 kruka färsk hackad persilja
ca 0,7 dl halverade kalamataoliver
ca 0,7 dl färsk hackad oregano eller 1 msk torkad
1 citron

Gör så här
Sätt ugnen på 220 grader. Lägg potatisarna i en stor skål. Ringla över 1 msk av olivoljan och strö över vitlök och 1/8 tsk av saltet och svartpepparn. Skaka så att det blandas. Häll över i en ugnsfast form. Täck med folie och sätt in i ugnen i 30 minuter.

Tina under tiden laxen (om den är fryst), Blanda, i samma skål, paprika, tomater, persilja, oliver, oregano och 1/8 av saltet och svartpepparn. Ringla över den resterande oljan och skaka så att det blandas.

Skölj laxen och torka försiktigt. Strö över resterande salt och peppar. Lägg över paprikamixen på potatisen i ugnsformen och toppa med laxen. Sätt in i ugnen, utan folie, i 10 min eller tills laxen skivar sig lätt.

Riv citronzesten. Pressa citronsaften över laxen och grönsakerna. Strö över zesten.

Letar du efter fler recept med grekiska smaker? Ta en titt t ex på Spanakopita Meatloaf, Vår variant av Stifatho/Stifado – ΣΤΙΦΆΔΟ – grekisk gryta med lamm och Karoto Keftedes – Grekiska morotsbiffar.