Spanakopita Meatloaf

Spanakopita är en grekisk spenat- och fetaostpaj med filodeg och i det här receptet från Taste.com.au läggs kycklingfärs till och du får en kombinerad rätt som visserligen innehåller flera moment, men är väl värd jobbet.

Smakerna är helt underbara!

Ingredienser för 6
120 g färsk babyspenat
750 g kycklingfärs
1,2 dl färskt ströbröd – vi använder eget
1 finhackad liten gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 lättvispat ägg
2 msk finhackad färsk dill + ev litet till garnering
1 msk finrivet citronskal
100 g mosad fetaost – vi använder Apetina Vitost med 3% fetthalt
1,8 dl riven smakrik ost – vi använder 12%
4 ark filodeg
20 g smält smör – vi använder osaltat
1,2 dl naturell grekisk yoghurt – vi använder den med 0% fetthalt
120 g mixade salladsblad – vi gör en sallad med litet gurka, selleri och svarta oliver och serverade till

Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg bakplåtspapper i en brödform och låt det gå upp på sidorna till 2 cm över kanten. Lägg bakplåtspapper i en ugnsfast form och låt det gå upp på sidorna.

Lägg spenaten i en skål som tål värme och häll över kokande vatten och låt det stå i 1 min. Häll av vattnet och skölj av spenaten i kallt vatten, låt det rinna av och kallna. Pressa ut överflödigt vatten.

Lägg kycklingfärs, ströbröd, lök, vitlök ägg, dill och citronskal i en stor skål. Blanda noga. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt fetaost till den kalla spenaten. Blanda noga. Smaka av med peppar.

Pressa ner 1/3 av färssmeten i brödformen. Lägg på spenat/fetablandningen och hälften av den rivna osten. Upprepa med 1/3 av färssmeten, spenat/fetablandningen och den rivna osten och avsluta med den sista färssmeten. Ställ brödformen uppochner i ugnsformen och låt formen ligga kvar över färslimpan. Sätt in i ugnen i 25 min.

Lägg under tiden 1 filodegsark på en jämn yta och pensla med litet av det smälta smöret. Lägg på ytterligare ett ark och pensla även det. Gör en likadan ”stapel” av de kvarvarande 2 filodegsarken och det smälta smöret. Skär båda ”staplarna” i sex lika stora delar. ”Knyckla” ihop varje bit.

Ta ur färslimpan ur ugnen och lyft av brödformen. Toppa färslimpan med den ”ihopknycklade” filodegen. Pensla med litet smör. Sätt in i ugnen i gen i 10-15 min tills filodegen är gyllene och färslimpan helt genomlagad. Strö ev över med litet extra dill. Servera med yoghurt och sallad.

Vad mer kan du göra med filodeg? Kolla in bl a Kalkonfärsvårrullar i filodeg, dipsås med jordnötssmör, sambal oelek och lime samt vitkåls- och morotssallad, Mellanösterntallrik och Grekisk purjolökspaj – Prasopita.