Grekiskinspirerad blomkålsgryta

Det här receptet från Jamie Oliver innebär, som maken uttryckte det, en del ”faffing about”, dvs att det är en hel del små olika moment som tar litet tid, men det är ingenting som är direkt svårt. Du behöver litet tid och tålamod bara.

Oerhört smakrik gryta med bl a citron, vitlök, röd lök, oliver och oregano som får dig att tänka på Grekland. Dessutom veganskt och med nästan löjligt få kalorier, 311 bara. Det här måste du testa!

Ingredienser för 4
1 citron
olivolja
1 hel vitlök
2 röda lökar
10 svarta oliver med kärnor – vi använder kalamata
300 g färskpotatis
15 g färsk oregano
10 stora mogna plommontomater
1 stort blomkålshuvud (800 g), helst med blad
200 g färska eller frusna ärtor, eller bondbönor

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.

Använd en potatisskalare för att avlägsna citronskalet och lägg det i en stor gryta på medelvärme. Tillsätt 2 msk olja och den hela vitlöken.

Skala och dela löken i 4 delar och sära på ”lagren” på löken (se bilden nedan), kärna ur oliverna och skiva potatisen i cm-tjocka skivor. Lägg i dem i grytan, plocka av oreganobladen och låt det fräsa i 5 minuter eller tills potatisen precis börjar bli mjuk och få litet färg.

Skär tomaterna i 4 delar och smaksätt grytan med havssalt och svartpeppar.

Häll 5 dl vatten i grytan och låt det koka upp under omrörning, så att det inte fastnar i botten.

Ta bort de fula ytterbladen på blomkålen och skär sedan ett kors i stjälken. Tryck ner blomkålen ända ner till botten av grytan.

Ringla över 1 msk olja, lägg på ett lock och sätt in i ugnen i 1 timme, eller tills blomkålen är gyllene och karamelliserad. Ös den då och då under tiden och ta av locket efter halva tiden.

Lägg över blomkålen på ett serveringsfat, ta upp den hela vitlöken och sätt sedan grytan på spisen på medelvärme. Rör ner ärtorna eller bondbönorna och låt det sjuda i 5 minuter.

Pressa försiktigt ut vitlöksklyftorna ur skalet och lägg tillbaka dem i grytan. Smaka av och finjustera med kryddorna om det behövs och häll grytan över blomkålen på serveringsfatet och avsluta med att pressa över citronsaft.

Gillar du smakerna av Grekland kan du titta även på bl a Vår variant av Stifatho/Stifado – στιφάδo – grekisk gryta med lamm, Grekisk purjolökspaj – Prasopita och Karoto Keftedes – Grekiska morotsbiffar.