Froutalia – grekisk omelett från Andros

Den här omeletten blir riktigt matig eftersom den innehåller både korv och potatis. Ska det vara ”på riktigt” ska det vara grekisk korv och grekisk ost, men det kan jag inte hitta, så vi tar en fläskkorv kryddad med bl a kryddpeppar och muskot och så använder vi  Gruyère. Receptet har jag hittat hos Mitt Grekland.

Jättegott!

Ingredienser för 4-6
300 gr kokt potatis
200 gr korv av fläsk
6 ägg (medium)
0,5 dl mjölk – vi använder lättmjölk
1 msk hackad timjan
150 gr riven hårdost (graviera, kefalotiri) – vi som inte hittar det tar Gruyère som finns i kylen
Olivolja
Salt & peppar

Gör så här
Koka potatisen och låt den svalna.

Värm ugnen till 180 gr.

Skär potatisen i skivor och stek dem i olivolja så att de får en fin stekyta. Salta och ställ åt sidan. Skär korven i skivor och stek dem i lite olivolja. Olja en gjutjärnspanna (eller annan ugnsfast form) och lägg potatisskivorna i botten. Lägg därefter ner korvskivorna jämnt fördelade över potatisen.

Knäck äggen i en skål. Tillsätt mjölk och vispa om. Hacka myntan och riv hårdosten. Blanda ner myntan och osten i äggsmeten. Salta och peppra. Häll äggblandningen över potatisen och korven. Tillaga i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills äggstanningen precis har stelnat i mitten.

Om du gillar omeletter kan du även kika på t ex Frittata med varmrökt lax, portobello, tomat och basilika, Ugnsomelett med getost, oliver och torkade fikon och Potatisomelett med sardiner.

1 portion motsvarar 11 viktväktarpoints om du använder 8 %-korv och lättmjölk. Tar du en korv med 23% fetthalt och standardmjölk blir det 14 points.

En kommentar Lägg till din

Lämna en kommentar