Svíčková na smetaně 

Svíčková na smetaně är en tjeckisk rätt och namnet betyder (enligt orignalreceptet från 196 flavors) ”beef sirloin in cream sauce”.

Sirloin är, enligt Svensk kött, den bakre delen av ryggbiffen, ovanför filén, men jag har också sett att det ibland översätts till rostbiff och oxfilé i recept. Vi väljer att använda en fin bit svensk ryggbiff idag.

Det serveras tjeckiska knödel (knedliky) till i originalreceptet, men vi väljer vanlig, kokt potatis. Det får du göra precis som du vill.

Vi väljer också att köra köttet och såsen i Ninjan på slowcooker-funktionen i ca 4 timmar (blir perfekt!) men här är en översättning av originalreceptet som görs i en gryta först på spisen och sedan i ugnen.

Köttet blir fantastiskt mört och smakrikt (den tärnade baconen ger ett lyft) och här blir det en perfekt nyårsaftonsmiddag.

Vi serverar aroniagelé , inte tranbärssås som det står i receptet, till eftersom jag gjort sådan och det finns tillgängligt.

Otroligt gott!

Ingredienser för 5
600 g hel bit oxfilé eller ryggbiff – vi använder ryggbiff
150 g rökt, tärnad bacon
2 lökar skura i tjocka skivor
1 msk socker – vi använder råsocker strö och halva mängden
2 tsk senap eller 50 g senapsfrö – vi använder brunt senapsfrö
1 msk vitvinsvinäger
30 g smör – vi använder osaltat
2 morötter skurna i strimlor (julienne, men vi skär dem litet tjockare, eftersom de går med i slow cookern så länge och vi vill ha litet tuggmotstånd kvar)
1/2 rotselleri – vi använder 600 g – putsad och skuren i tunna strimlor (julienne, men vi skär dem litet tjockare, eftersom de går med i slow cookern så länge och vi vill ha litet tuggmotstånd kvar)
1 skivad purjolök
2 majrovor – vi använder 300 g – putsade och skurna i tunna strimlor( julienne, men vi skär dem litet tjockare, eftersom de går med i slow cookern så länge och vi vill ha litet tuggmotstånd kvar
1 tärning köttbuljong upplöst i 2 dl varmt vatten – vi använder hemgjord köttbuljong med låg salthalt
3 dl crème fraiche – vi använder lättvarianten
2 lagerblad
4 hela kryddpepparkorn (nové koření)
skal från 1 citron
peppar
salt
2 msk tranbärssylt eller annan sylt – vi använder aroniagelé

Gör så här
Förvärm ugnen till 150 grader.

Gör hål i köttet och peta ner den tärnade baconen i hålen. Strö på salt och bind upp köttet med snöre.

Sautera löken på medelvärme i en stor gjutjärnspanna eller ugnsfast gryta.

Tillsätt sockret och karamellisera löken lätt.

Tillsätt alla grönsaker och sautera i 10 min.

Tillsätt kött, citronskal, vinäger, 1 tsk senap (eller 25 g senapsfrö), de hela kryddpepparkornen, peppar och lagerblad.

Rör om och sautera i 5 min under omrörning.

Häll på köttbulongen och ställ in grytan i ugnen i 2 tim och 15 min. Vänd köttet med jämna mellanrum och tillsätt kokande vatten om det behövs.

Ta ut grytan ur ugnen och lyft upp köttet och ta bort lagerbladen.

Tillsätt den resterande senapen (senapsfröna). Rör om och låt såsen koka upp. Låt den koka under omrörning på medelvärme i 5 min. Tillsätt litet kokande vatten om det behövs. Såsen ska vara krämig och inte rinnig.

Tillsätt till sist crème fraichen och låt såsen puttra i ytterligare en minut. Rör inte om.

Skär upp köttet och lägg skivorna i såsen (vi valde att servera dem vid sidan av). Smaka av med salt och peppar om det behövs.

Servera med tranbärssylt och knedliky.

Om du är sugen på att testa fler recept med smaker från andra länder kan du kika på t ex Sudado de Pescado – peruansk fiskgryta med tomat och chili, Bayersk purjolök- och kålsoppa och Spanska pocherade ägg med paprikapotatis – Huevos Escalfados Con Patatas Al Pimentón.