Chicken & Egg Donburi med hemlagad Tonkatsusås

Donburi är litet som en japansk poké bowl. Ris i botten och så övriga ingredienser på det.

I det här receptet från My Foodbook görs en omelett med bl kyckling, shiitake och dashi eller kycklingbuljong.

Vi väljer det senare, eftersom vår matleverantör inte har dashi och så serverar vi med salladslök, sockerärter och en god tonkatsusås.

Jag hittade ett recept på såsen hos Jennie Walldén som var enkelt, snabbt och lät gott. Vi använder ketchup med mindre socker och salt och serverar rött fullkornsris till.

Det här är så fullt av smaker och texturer att du bara måste testa.

Gott!

Ingredienser för 4
3,5 dl sushiris, sköljt och torkat
1 l vatten
3 msk rapsolja
1 gul lök, halverad och skuren i tunna skivor
100 g shiitake svamp skuren i skivor
300 g kycklinglårfilé, skuren i tunna skivor
2 msk soja
2 msk risvinäger
1 tsk rörsocker
2,4 dl Dashi eller kycklingbuljong – vi gör egen buljong
5 lättvispade ägg
125 g sockerärtor, delade på längden
2-3 salladslökar, tunnskivade på diagonalen
2 msk rostade sesamfrön
Tonkatsusås, om du vill

Gör så här
Blanda ris och vatten i en kastrull. Lägg på lock och koka upp. Sänk värmen till låg och låt riset sjuda under lock i 15 min. Ta av kastrullen från plattan och låt det stå, under lock, i 10 min.

Värm rapsoljan i en stor stekpanna eller wok. Tillsätt lök och svamp och fräs på medelvärme i 5 min tills löken mjuknat och är litet gyllene. Lägg över på en tallrik. Häll kycklingen i pannan och fräs den i 4-5 min eller tills den är tillagad. Lägg tillbaka lök och svamp i pannan.

Blanda soja, vinäger, socker och dashi (eller kycklingbuljong) i en skål. Häll över 0,7 dl i pannan. Rör om och låt det börja sjuda. Häll äggen över blandningen, lägg på ett lock (använd en plåt om du inte har ett lock) och låt det tillagas i ca 2 min tills äggen stelnat lätt.

Servering – lägg ris och resten av sojablandningen i djupa serveringsskålar. Skär stora bitar av kycklingomeletten och lägg dem på riset. Servera med sockerärtor, salladslök och sesamfrön och ringla över litet Tonkatsusås om du vill.

Gillar du också det japanska köket och vill se några fler exempel på rätter vi lagat? Kika på bl a Krispig Togarashikyckling med sesam- och gurkrelish, Okinawansk krämig svampsoppa och Yakiniku på svamp med ris och sesamstekt broccoli.