Aegean kakavia – traditionell grekisk fiskgryta

Det här är en underbar fiskgryta med ljuvlig smak och receptet kommer från Jamie Oliver.

Grytan är superenkel att göra och den blir mättande, eftersom den innehåller potatis. Vi hoppar över det föreslagna brödet vid servering, men det gör du precis som du vill.

Ingredienser för 4
olivolja
2 lökar – skalade och grovhackade
4 stjälkar selleri – putsade och grovhackade
5 vitlöksklyftor – skalade och grovhackade
3 bifftomater – grovhackade
500 g potatis – skalad och skurna i ca 3-4 cm stora bitar
3 lagerblad
1 l grönsaksbuljong – kör vår hemgjorda
700 g fiskfilé, skinn och ben borttagna – vi kör på torsk och tar ”bara” 500 g
saften av 1 citron
15 g grovhackad färsk bladpersilja
15 g grovhackad färsk dill
litet extra virgin olivolja
1 limpa grovt bröd, till servering

Gör så här
Värm en ordentlig skvätt olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt lök och selleri och fräs i 5 minuter och tillsätt sedan vitlök och fräs i ytterligare 5 min.

Tillsätt tomater, potatis och lagerblad samt häll på buljongen. Smaksätt med havssalt och svartpeppar och låt allt koka upp. Sänk till låg värme och låt det sjuda i 15 minuter.

Tillsätt nu fisken och låt det koka upp igen och sänk värmen till medelvärme och låt det sjuda i ytterligare 15 min tills potatisen är mjuk och fisken genomkokt och delar sig fint.

Rör ner citronsaften och kryddorna, ringla över litet extra virgin olivolja och smaka av så att du har en fin balans mellan syra, fräschet och kryddor och servera med en bit grovt bröd.

Vi har testat fler härliga grytor, t ex Ropa Vieja Lite, Catalan-Style Garbanzo Bean Stew – Garbanzos a la Catalana – Kikärtsgryta i katalansk stil och Balsamkokt kycklingfilé med svenska korngryn.