Det är faktiskt inte så svårt att förändra sina kostvanor. I alla fall inte på vårt sätt…

Det är klart att det kräver litet karaktär och ”jädrar anamma” för att förändra sina kostvanor, men det finns några knep (som vi använt oss av i knappt ett år nu) som fungerar. I alla för oss.

Det ska inte vara en plåga eller en späkning. Det ska vara kul och gott! Att ta bort så mycket synligt socker du kan, välja fullkornsprodukter och produkter med lägre fetthalt samt att byta ut saltet mot ett natriumfattigare alternativ (och krydda upp med annat än salt ibland) och frossa i frukt och grönt gör att du når betydligt längre än du tror.

Jag har spenderat massor av tid på att googla mig fram till nyttiga recept (och faktiskt även blivit så ”kaxig” att jag komponerar ihop egna ibland numera) på nätet. Det finns också förvånansvärt många recept som har taggar som ”snabbt”, ”enkelt”, ”kalorisnålt” osv, och det underlättar. Förändring är inte förnedring, som en tidigare kollega sa. Det är spännande och kul!

Att laga din mat av fräscha råvaror är dock något vi rekommenderar, hur smidigt det än kan tyckas med halvfabrikat, kryddblandningar, hämtmat osv. Du får bättre koll på vad du stoppar i dig och du är chefen över smaksättningen helt själv. Ibland får man självklart ”fuska”. Totala förbud är inget jag tror på.

Att ta sig tid (det här är mitt ansvar i vårt hushåll) att planera veckomeny och sedan att veckohandla tycker vi är en förutsättning för att lyckas. Du vet hela veckan vad det ska bli för middag och slipper stå i affären hungrig, trött och less efter jobbet och spontanköpa något som kanske inte är det nyttigaste alternativet.

Det tar inte så lång tid och det är väl investerade minuter!

Var inte heller rädd för att testa saker du aldrig smakat. Vad är det värsta som kan hända? Att du aldrig äter det igen, kanske. Det är OK.

Om ett recept innehåller något du inte gillar så försök hitta på en ersättningsvara/krydda, eller vad det nu kan vara. Du kanske får till en helt annan, spännande smak och blandning som ingen tidigare tänkt på.

Unna dig något ibland. Inte varje dag. Kanske inte ens varje vecka, men gör det. Det är inget fel alls att klappa sig på axeln, sträcka på sig och vara nöjd med sig själv. Då får man ta, vad det nu kan vara, en chokladbit, ett par chips eller en kanelbulle och belöna sig själv med. Unna dig även hämtmat eller halvfabrikat någon enstaka gång, men läs på litet och gör medvetna, kloka val.

För oss har det svåraste varit att minska på saltet, faktiskt. Jag unnade mig därför ett par små bitar lakrits häromdagen, men bara två, eftersom det är riktigt dåligt för blodtrycket.

Kan vi så kan alla.

Fler tips? Kika på Veckoplanera mat? Javisst!, Tips och trix och Hemgjord buljong med låg salthalt.

En kommentar Lägg till din

Lämna en kommentar