Dansk gammaldags köttfärslimpa gjord i stekpannan

Det här receptet är, enligt Karlas Nordic Kitchen, en gammal dansk klassiker som var väldigt populärt på 80-talet och i början på 90-talet.

Enkelt att tillaga och gott och vi valde ren nötfärs, fullkornsmjöl och osaltat smör till oss. Den smörsauterade kålen är riktigt smakrik och passar fint till.

Ingredienser
Köttfärslimpan
400 gr blandfärs (eller ren fläskfärs) – vi valde nötfärs
1 ägg
2 schalottenlökar
1 msk mjöl – vi använder fullkornsmjöl
1 dl mjölk – vi använder lättmjölk
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
massor av färskmalen svartpeppar
1 msk smör att steka i – vi använder osaltat

Kålen
300 gr savoykål
2 purjolökar
1 msk smör att steka i – vi använder osaltat
1.2 dl vatten
1/4 tsk salt
massor av färskmalen svartpeppar
finhackade färska örter till garnering (t ex gräslök och dill)

Gör så här
Skölj och skär kålen och purjolöken i tunna strimlor.

Värm en stekpanna, smält smöret och låt dem fräsa i ett par minuter.

Tillsätt vattnet och låt det puttra 10-15 min under lock.

Riv schalottenlökarna fint och lägg i en skål tillsammans med köttfärsen och övriga ingredienser. Blanda ihop ordentligt.

Värm upp smör i en stekpanna och bred ut köttfärsblandningen i stekpannan som en pannkaka. Stek på medelvärme på båda sidor tills den är klar. Info! Använd gärna ett stort lock till hjälp när du vänder köttfärsen så undviker du att den går sönder.

Tillsätt salt (om det behövs) till kålen och rikligt med nymalen svartpeppar. Strö över med färska örter och servera.

Vill du ha fler tips på nordiska rätter? Här kommer några. Plokkfiskur – Isländs fiskgratäng, Smørrebrød i vår tappning och Vår kalops med rödbetskräm.

6 kommentarer

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s